Lifestyle, Smart & Healthy, Voeding

Waarom je afvalt van een koolhydraatarm dieet!

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet is een voedingspatroon waarbij je koolhydraten beperkt en deze gedeeltelijk vervangt door vetten en eiwitten. Vaak gaat het dan over het vervangen van bewerkte koolhydraten zoals koeken, snoep, frisdrank, witbrood, witte rijst, pasta en bewerkte aardappelproducten.

De Herbalife voedingsfilosofie is gebaseerd op een voedingspatroon dat bestaat uit 30% eiwitten – 30% vetten en 40% koolhydraten. Welke koolhydraten de juiste zijn, lees je in deze blog.

Waarom val je af van een koolhydraatarm dieet?

Dit heeft vier belangrijke redenen:
• De aanmaak van insuline daalt, en alleen bij te hoge waardes wordt vet opgeslagen (dit komt omdat het lichaam bij een constante aanvoer van suikers ongevoelig wordt om deze te verbranden en ze opslaat als vetten)
• Door meer eiwitten en vetten te eten raak je meer verzadigd
• De verzadiging leidt tot een laag hongergevoel, waardoor je uiteindelijk minder calorieën nuttig.
• Je lichaam schakelt geforceerd over van suikerverbranding (de glucose die je haalt uit koolhydraten) naar vetverbranding.

Zodra je koolhydraten eet, schakelt je lichaam DIRECT over naar suikerverbranding en stopt het met de vetverbranding… BEHALVE na het sporten!
Om vet te gaan verbranden in plaats van suiker moet je lichaam zich wel aanpassen. Dit duurt 1 tot 2 weken. Gedurende deze periode kan je wat last hebben van hoofdpijn en duizeligheid, maar zie dit als een goed teken….

En toch heb je koolhydraten nodig!
Groenten, fruit, noten en zaden bevatten namelijk ook koolhydraten! Dit zijn de natuurlijke bronnen van koolhydraten.
Dit in tegenstelling tot de bewerkte koolhydraten. Het grote nadeel van bewerkte koolhydraten is dat ze ontdaan zijn van hun vezels, terwijl deze vezels juist de stijging in de bloedsuikerspiegel afremmen.
Ook bevatten bewerkte koolhydraten amper vitamines en mineralen. Voorbeelden van bewerkte koolhydraten zijn koeken, snoep, frisdrank, witbrood, witte rijst, pasta en bewerkte aardappelproducten.
Naast het onderscheid in bewerkte en onbewerkte koolhydraten is er ook nog het verschil in snelle en trage suikers.
Het verschil tussen de twee is de snelheid waarmee het product de bloedsuikerspiegel beïnvloed. Hoe hoger deze piekt, hoe meer insuline wordt aangemaakt, hoe meer kans op vetopslag.

Goede koolhydraten
Optimale bronnen: fruit ( max 2 stukken/dag), groenten ( onbeperkt), noten ( max 30gr/dag)
Te vermijden koolhydraten
Snelle suikers: snoep, koeken, taart, pannenkoeken, wafels, frisdrank, ontbijtgranen, wit brood, witte rijst, witte pasta, bewerkte aardappelproducten
Met mate: havermout, quinoa, boekweit, gierst, gerst, zoete aardappel, zilvervliesrijst/basmatirijst
Bij uitzondering: (wit)brood, pasta, (witte)rijst, aardappelen

Samenvattend heeft een koolhydraatarm voedingspatroon de volgende voordelen:
• Stabiele bloedsuikerspiegel
• Geen dipjes meer na een maaltijd
• Weinig hongergevoel door meer verzadiging
• Constant energieniveau
Je gaat vet verbranden!

Waarom helpen eiwitten bij afvallen?

Eiwitten zijn essentiële bestanddelen van alle levende organismen. Ze bestaan uit 22 biologische stoffen genaamd aminozuren. Ze leveren de bouwstoffen voor de basis celstructuur van het hart, de hersenen, nagels, haar, organen en huid – in feite voor elke levende cel in ons lichaam. Eiwitten zitten in rood vlees, vis, schaal-en schelpdieren, gevogelte, zuivel, eieren en soja.

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom eiwitten helpen bij afvallen:
• Eiwit verzadigt en bespaart calorieën
• Eiwit is belangrijk omdat het je helpt om je langer een voller gevoel te geven.
• Eiwit in je lichaam vertraagt de vertering en maakt ons meer verzadigd waardoor de kans kleiner is dat we snel weer gaan eten. Als je dit gedurende een langere periode doet zorgt de lagere calorie-inname dat je afvalt.

Het stimuleert de vetverbranding.
Je lichaam kan niet effectief vet verbranden als het geen hulp heeft van of koolhydraten of eiwitten. Wanneer je gewicht kwijt raakt, verliest je lichaam zowel spieren als vet. Tijdens dit proces is het heel belangrijk dat je voldoende eiwitten blijft eten. Het verteren van eiwitten kost meer energie dan de vertering van koolhydraten of vetten. Dit betekent dat je meer calorieën verbrandt om de eiwitten te verwerken. Voldoende eiwit in je voeding stimuleert de vetverbranding terwijl het calorie-verbrandende spieren behoudt.

Eiwitten geven geen sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel.
Wanneer je bloedsuiker spiegel snel en veel stijgt, leidt dit op den duur tot een verstoring van de vetverbranding als gevolg van een chronisch hoog insuline gehalte. Eiwitten en vetten zorgen dat je bloedsuikerspiegel langzaam een klein beetje stijgt. Eenvoudige of snelle koolhydraten daarentegen zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel zeer snel en heel veel stijgt. Snelle koolhydraten zijn alles waar suiker in zit maar ook wit brood, witte pasta of bijvoorbeeld witte rijst. Vandaar dat het zoveel mogelijk beperken van deze snelle koolhydraten en het verhogen van hoge kwaliteit eiwitten en gezonde vetten noodzakelijk is als je wil afvallen.

Gebaseerd op verschillende onderzoeken adviseert Herbalife gemiddeld 100 gram eiwitten voor vrouwen en 150 gram eiwitten voor mannen. Dit kan je doen door het gebruik van een maaltijdvervangend product met extra eiwitten. Dit is een makkelijke en efficiënte manier om 2/3 van je eiwitten binnen te krijgen. Als je het combineert met een derde maaltijd met een goede bron van eiwitten (bijv. kip, kalkoen, vette vis) en laag glycemische groentes (zowat alle groenten) is het de ideale voeding om af te vallen en meer energie te krijgen.

Het belang van vetten!

Vetten worden onderverdeeld in verzadigd en onverzadigd. Verzadigde vetten zijn meestal vast bij kamertemperatuur, bijv. vetten in vlees, zuivel, ijs, melk en tropische oliën. Onverzadigde vetten zijn meestal vloeibaar bij kamertemperatuur en bestaan in enkelvoudig of meervoudig verzadigde vorm. Enkelvoudig zijn bijv oliën uit noten, olijven en avocado’s. Meervoudig zijn bijv. oliën uit sojabonen, lijnzaad, zonnebloem, alsook vetten die chemisch getransformeerd om ze vast te maken zoals margarine.

Voeding met goede vetten
Vette vis: zalm, makreel, haring, tonijn, sardines
Noten zoals walnoten – max 35g per dag
Pure chocolade
Zaden/pitten zoals lijnzaad
Avocado
Kokosolie
roomboter
Extra vierge olijfolie (koudgeperst)

Leave a Comment