Lifestyle

Van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam.

Het proces van “onbewust onbekwaam” naar “onbewust bekwaam” beschrijft de verschillende fases die je in “elk leerproces” doorloopt. Om te begrijpen hoe het werkt kan je denken aan de tijd toen je met de auto leerde rijden.
Fase 1: Onbewust onbekwaam
Als je iets nog nooit gedaan hebt, kan het eenvoudig lijken. Op dat moment ben je onbewust onbekwaam. Of je weet niet dat je iets niet weet. Dit is een neutrale fase. Zeker als je niet weet dat je iets niet weet kan het heel comfortabel zijn.
Fase 2: Bewust onbekwaam
In deze fase word je bewust dat je iets niet kunt. Hier heb je een keuze. Je kunt er voor kiezen bewust onbekwaam te blijven. Of je kiest ervoor om iets te gaan leren.
Als je kiest voor verandering, dan start je in deze fase met leren en met oefenen. Je komt er achter wat er allemaal bij komt kijken, hoeveel oefening en inspanning er nodig is. Soms heb je dan het idee dat het je nooit gaat lukken. Je botst op weerstand van jezelf en/of je omgeving, wat kan leiden tot een onprettig gevoel.
Fase 3: Bewust bekwaam
Langzamerhand krijg je het in de vingers en gaat het je steeds gemakkelijker af. Je wordt bewust bekwaam. Dit is een prettige fase, omdat je merkt dat dingen nu lukken, je bouwt “MOMENTUM” ook al ben je nog bewust aan het leren en moet je er nog bij nadenken.
Fase 4: Onbewust bekwaam
Tenslotte na consistente inzet en oefening heb je ervaring opgebouwd en lijken de dingen als vanzelf te gaan. Je wordt onbewust bekwaam.

Je kunt deze fases voortdurend blijven rondgaan en steeds nieuwe dingen ontdekken die je nog niet kende. Dit model kan je helpen om te begrijpen waarom bepaalde fases van een leerpoces zo onaangenaam voelen. Je bewust zijn van dit proces maakt het eenvoudiger om door de verschillende fases van verandering te komen.

Bovenstaand proces doorloop je ook als je van een onbewust ongezonde levensstijl, naar een onbewust gezonde levensstijl wil evolueren.

Fase 1: je eet en drinkt waar je zin in hebt, je hebt totaal geen benul of de voeding die je eet en de manier waarop je leeft wel gezond zijn. Je hebt nergens last van en je staat er gewoon niet bij stil.
Fase 2: tot op het moment dat je je minder fit voelt, de kilootjes blijven plakken, je fysieke klachten krijgt. Je begint je af te vragen of je levensstijl daarvan de oorzaak kan zijn. Je wordt je bewust van het feit dat je niet echt gezond eet en dat je zelden beweegt. Je begint te lezen over gezonde voeding en een gezonde levensstijl. En dan plots steken angst en allerhande belemmerende overtuigingen de kop op: ik eet zo graag, dan kan ik al dat lekkers niet meer eten, ik heb een te druk sociaal leven, hoe ga ik het klaarspelen om gezonder te leven met zo’n drukke job, ik heb geen tijd om elke dag vers te koken, gezond eten dat lijkt zo saai, ik ben een eeuwige jo-jo’er, zullen mijn inspanningen wel beloond worden, …… ?
Om van deze fase naar de volgende te gaan, heb je motivatie nodig. Motivatie begint met ambitie = verlangen naar meer vitaliteit, een maatje minder, een gezondere levensstijl. Zonder ambitie is er geen verandering/groei mogelijk. Eens je ambitie is aangewakkerd, is het van cruciaal belang te geloven dat je doel realiseerbaar is en te beseffen dat je er zelf verantwoordelijk voor bent.
Fase 3: je bent gefocust op de voordelen van een gezonde actieve levensstijl en levert inspanningen om gezond en evenwichtig te eten en om meer te bewegen. Je ervaart het positieve effect van een gezonde levensstijl op de werking van je lichaam. Je creëert MOMENTUM= RESULTAAT wat je motiveert om door te zetten.
Fase 4: na verloop van tijd gaat het van zelf. Je laadt je winkelkarretje automatisch vol met veel groenten, fruit, magere eiwitten, voedzame granen, water en je gaat aan de gangen met koeken, suikergoed, fastfood voorbij. Je hebt vertrouwen in jezelf en inspireert anderen om gezonder te gaan leven. Je gezonde actieve levensstijl is een gewoonte geworden.

Hoe snel of hoe langzaam je door de verschillende fases gaat, hangt volledig af van jouw eigen motivatie en doorzettingsvermogen! Dit proces doorloop je hoe dan ook stap voor stap. Al je je gesteund wil voelen, dan begeleid ik je heel graag op jouw weg naar een onbewust actieve en gezonde levensstijl!

 

Leave a Comment