Smart & Healthy, Voeding

Pompoentijd! Geroosterde butternut, overheerlijk en super gezond…..

Het pompoenseizoen is volop aan de gang, en er zijn redenen genoeg om vaker pompoen te eten.

Bij pompoenen denk je vaak aan Halloween. Maar pompoenen kun je ook heel goed in de keuken gebruiken. Ze zijn lekker en voedzaam tegelijk!

De pompoen behoort tot dezelfde familie als de meloen en de komkommer. Oranje, geel, groen, groen*wit gestreept, rond, langwerpig, schijfvormig….. . Er zijn pompoenen in vele kleuren en vormen. Het is bovendien een goedkope groente, die je ook prima zelf in je moestuin kan kweken.

Pompoen en gezondheid

De voedingsstoffen in pompoen zorgen voor een groot aantal voordelen voor je gezondheid.

Vitaminen:

Pompoenen zijn rijk aan vitamine A,C en E, vitaminen met een krachtige antioxidantwerking. Daarnaast bevatten ze ook veel vitamine B ( B1, B2, B3, B5, B6 en B11)  en ijzer hetgeen zorgt voor het vervoer van zuurstof door het bloed. De zuurstof is nodig bij het verbranden en verteren van voedingsstoffen in de cellen. Verloopt deze verbranding niet goed dan zal je je moe voelen. Opneembaar ijzer zit vooral in dierlijke producten en minder in groenten, maar de pompoen is een uitzondering. De pompoen is dan ook bij uitstek geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Er zijn maar weinig groenten die zoveel verschillende vitaminen in zulke hoge hoeveelheden bevatten. Pompoen is misschien wel de goedkoopste ‘superfood’ die er bestaat.

Mineralen:

100 gram pompoen bevat 14% van de ADH aan koper 10% van de ADH aan ijzer en 7% van de ADH aan kalium. Verder bevat het nog eens 5% van de ADH aan fosfor en van magnesium en zink zit er 3% van de ADH in.

Omega 3 vetten:

Pompoen bevat veel omega3-vetten in de vorm van alfalinoleenzuur. Deze zijn extra goed voor de werking van de hersenen.

Goede darmwerking:

Pompoenen zijn rijk aan vezels, wat natuurlijk van belang is voor een goede darmwerking. Gezond vezelrijk voedsel waaronder zeker groente en fruit zijn de basis van een regelmatige stoelgang en een goede darmwerking. Een kopje pompoen bevat drie gram vezels en levert daarmee een proportionele bijdrage aan de ADH van 25 gram.

Cholesterol-en glucoseverlagend:

Pompoen bevat pectine wat helpt om het cholesterol-en glucosegehalte te verlagen.

Verbetering van gezichtsvermogen:

De oranje kleur van pompoen bevat een hoog bètacaroteen gehalte. Bètacaroteen is een voorloper van vitamine A, wat nodig is voor een gezond gezichtsvermogen.

Mijn meest favoriete herfstgroenten zijn zonder enige twijfel, de butternut-en kastanjepompoen. Beiden hebben ze een zacht zoete smaak, en kunnen ze op veel verschillende manieren worden klaargemaakt. Gestoomd, gebakken, geroosterd, in puree, in soepen en in stoofpotjes.

Ik heb voor het eerst ‘ roasted butternut’ gegeten tijdens mijn reis doorheen Zuid-Afrika. Sindsdien gaat er in de herfst en winter geen week voorbij zonder geroosterde pompoen op mijn menu. Verslaafd voor het leven!

In deze blog deel ik met jullie dan ook graag mijn meest favoriete, overheerlijke en meest eenvoudige receptje, ‘geroosterde butternut’. Je kan het eten als bijgerecht, als hoofdgroente, op een slaatje of tussen een wrap.

Ingredienten

  • 2 eetlepels verse peterselie
  • 2 eetlepels gedroogde rozemarijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel peper
  • 1 butternut, geschild en in blokjes gesneden

Bereiding:

Meng de peterselie, olie, look, zout en peper en schep de blokjes butternut er doorheen. Doe het mengsel vervolgens in een ovenschaal.

Bak gedurende 50-55 minuten, onafgedekt, op 180 graden.

Smakelijk!

 

Leave a Comment