Smart & Healthy

Palmen de courgettes ook jouw groentetuintje in en weet je niet meer wat ermee te doen?

Het is de tijd van het jaar dat de courgettes de groentetuintjes inpalmen en velen niet meer weten wat ermee te doen. Courgettes worden wel eens bestempeld als saai, maar niets is minder waar. Ze hebben een milde smaak en daardoor perfect combineerbaar met verschillende kruiden, specerijen en andere groenten. Ze zijn bovendien nog heel gezond ook,  een bron van vitamine A en C, magnesium, kalium, proteïnen en vezels.

Als je groenten daarentegen steeds op dezelfde manier klaarmaakt, worden ze al snel saai. Dat is waar. Misschien heb je dan wel nood aan wat nieuwe ideëen over hoe je courgettes kan klaarmaken.

Hier alvast een aantal verschillende bereidingswijzen:

1/ In de plaats van noedels of spaghetti
Een van mijn favoriete manieren om courgettes klaar te maken is als vervanger van noedels of spaghetti. Je kan daarvoor een spiraalsnijder gebruiken. Heb je die niet, geen probleem. Met een dunschiller kan je ook fijne courgetteplakjes maken. Die dan eerder lijken op pappardelle in plaats van noedels. Je kan de courgette pasta rauw eten gegarneerd met tomatenblokjes en look, met pesto tapenade of licht gestoofd in een gearomatiseerde olijfolie met look en rode peper.
De pappardelle cougetteslierten kan je ook gebruiken om een koolhydraatarme groentelasagne te maken.

2/ Uithollen en opvullen.
Courgettes hebben de perfecte vorm om eetbare bootjes van te maken. Snij de courgette doormidden in de lengte. Schep het vlees eruit en vul ze op met je favoriete groenten en granen, zoals met een mix van quinoa, toffublokjes, het courgettevlees, zongedroogde tomaten en licht gesauteerde spinazie. Een volwaardige maaltijd in de vorm van een courgetteboot.

3/ Sauteren of roerbakken.
Courgette gaart heel snel, waardoor ze ideaal is om te sauteren of roerbakken. Snij de courgette in kleine blokjes en sauteer deze in een beetje olijfolie en voeg je favoriete kruiden en specerijen toe. Mijn favorietjes zijn look, paprika, rozemarijn en basilicum. Of meng de courgette met andere groenten en roerbak ze in de wok.

4/Gestoofd en als saus
Een andere manier om courgette klaar te maken is ze stoven. Deze groente gaart snel, maar is niet fragile en blijft stevig ook als je ze gedurende een langere tijd op een zacht vuurtje laat stoven. Mijn receptje voor gestoofde courgette is heel simpel: snij de courgette in blokjes en doe ze in een sauspan samen met fijngesneden ajuin, fijngesneden paprika’s, verse tomatenblokjes, zout, peper, look en rozemarijn. Laat 30 minuten stoven tot de courgette zacht is. Garneer met peterselie en serveer. Als je de courgette en de andere groenten heel fijn snijdt, dan heb je de perfecte pasta saus.

5/ Grillen in de oven
Snij de courgette in de lengte in plakjes van 1cm. Wrijf ze langs beide zijden in met olijfolie en breng ze op smaak met kruiden en specerijen. Gril ze in de oven op 150 graden en ze draai ze af en toe om tot ze aan beide kanten mooi gekleurd zijn.

6/ Rauw als aperitiefhapje
Last but not least kan je met courgette ook ontelbare aperitiefhapjes maken. Mijn favoriete hapje is een rauw schijfje courgette met een tapenade, zoals groene of rode pesto tapenade, hummus of guacamole. Heel simpel en toch zo heerlijk.

Zo, de volgende keer dat je iemand hoort klagen dat ze veel te veel courgettes hebben en niet weten wat ermee te doen, dan kan je hen alvast een aantal van deze tips geven!

Leave a Comment