OVER MEZELF

 

IMG_0151-20

Mijn verhaal start eenendertig jaar terug in de tijd.
Op mijn negende kampte ik met overgewicht, terwijl mijn zus, broer en ouders daar totaal geen last van hadden. Ik was blijkbaar degene van het gezin die aanleg had om snel bij te komen. Ik lustte heel weinig groenten, was verzot op boterhammen met kaas, pasta en vlees.
Ik besloot toen in samenspraak met mijn ouders om op dieet te gaan onder begeleiding van een professionele diëtiste.
Na vijf maanden kcal tellen en maaltijden afwegen,  bereikte ik mijn streefgewicht, wat maar liefst 12 kg lager lag dan mijn startgewicht.
De daaropvolgende jaren kon ik dankzij mijn nieuwe eetgewoonte  en sport mijn gewicht vrij goed onder controle houden.
Tot ik begon te puberen en mijn lichaam begon te veranderen door het op gang komen van mijn hormonen. Mijn onderlichaam zette opnieuw uit en was totaal niet meer in verhouding met mijn bovenlichaam.

Zou het dan toch waar zijn dat ik aanleg heb om snel bij te komen?
Ga ik echt de rest van mijn leven kcal moeten tellen om mijn gewicht onder controle te houden?

Na mijn studies, op mijn tweeëntwintigste , verliet ik het ouderlijke huis en wijzigde ik mijn levensstijl drastisch. Ik wilde zo graag dat slanke lichaam waarvan ik al jaren droomde.
Ik begon heel veel groenten te eten en combineerde die hoofdzakelijk met magere dierlijke eiwitten of plantaardige eiwitten zoals tofu, kikkererwten en linzen.
Brood, pasta en aardappelen werden beperkt tot een minimum, omdat die de naam “dikmakers” hadden.
Ook begon ik heel intensief te sporten. Ik bouwde mijn conditie op, liep al vrij snel zo’n 60 à 70 km per week en deed twee tot drie keer per week BBB.

En ja, het werkte! Ik viel af en mijn lichaam veranderde geleidelijk aan van vorm. Mijn onder- en bovenlichaam kwamen opnieuw in verhouding.

Na drie jaar intensief sporten, begonnen de blessures te komen. Ik kreeg heel veel last van ontstekingen, gewrichtspijn , maag en darmen, hormonale problemen en voedingsallergieën, onder meer voor gluten en lactose. Daarbovenop kreeg ik in september 2004 een hernia en één maand later een bekkenbreuk ( stressfractuur) cadeau.
Het najagen van mijn droom had mijn lichaam volledig uitgeput!

Vier jaar lang rende ik van dokter naar dokter in de hoop mijn fysieke problemen opgelost te krijgen. Zonder succes!
Intussen bleef ik fitnessen, weliswaar veel minder intensief en nooit pijnvrij . Hardlopen, wat ik zo graag deed, kon ik niet meer.
Tot ik begin 2009 bij een kinesist terecht kwam die zich sterk maakte dat ik na 3 maanden intensieve rugbehandeling en dagelijkse core stabiliteitstraining opnieuw zou kunnen hardlopen.
En hij kreeg gelijk.
In maart 2009 begon ik samen met een vriend, personal trainer, opnieuw te lopen en deed ik core stabiliteitsoefeningen als vast onderdeel van mijn training. Eind juni 2009 liep ik 10km zonder pijn.
Vervolgens ging ik op zoek naar voedingssupplementen in plaats van medicatie om mijn lichaam te ondersteunen.
Zo kwam ik in contact met de supplementen en cellulaire voeding van Herbalife.
Ik startte mijn dag met de Herbalife  kruidendrank ( thee) en de voedingsshake en  nam de aanbevolen hoeveelheid vitaminen & mineralen en vezeltabletten. In het begin stond  ik heel sceptisch tegenover de voedingsshake, omdat ik ervan overtuigd was dat er niets mis was met mijn voeding. Maar na één maand op het gezond ontbijt voelde ik een enorm verschil in vitaliteit. Ik voelde duidelijk het verschil tussen een “gevoed” lichaam en een “gevuld” lichaam.

Ik besefte dat de gezonde voeding die ik at, onvoldoende uitgebalanceerd was. En dat de voedingsstoffen door mijn stressvol leven en het intensieve sporten onvoldoende werden opgenomen in mijn cellen.

Al heel snel begon ik de cellulaire  voedingsshakes en sportdrank ook te gebruiken voor-tijdens en na het sporten. En was ik ervan overtuigd dat deze in combinatie met veel groenten, gezonde koolhydraten en de juiste eiwitten, mijn lichaam alle voedingsstoffen zouden geven dat het nodig heeft om de dag te starten, te sporten en in vorm te blijven.

De voorbije achttien jaar heb ik heel veel geleerd over de werking van het lichaam, over  voeding en het belang van voedingsstoffen, over de kracht van gedachten en de aanvaarding van mezelf.
Ik voel me nu veel fitter  en vooral veel gezonder dan 10 jaar geleden. Ik leef op een veel bewustere manier en vanuit liefde voor mezelf.

Vorig jaar, in september 2015, kreeg ik de mooiste sportieve beloning voor al mijn doorzettingsvermogen van de voorbije 10 jaar. Ik ben erin geslaagd om 152km te lopen in 5 dagen, waaronder de beklimming van de Mont Ventoux en vier dagen doorheen de Spaanse Pyreneeën. Zonder één pijnstiller!
Na eenendertig jaar leef ik mijn droom!

Al deze ervaringen hebben er mij toe aangezet om mensen te begeleiden naar een gezonde, actieve levensstijl. Het pad van verandering is er eentje van vallen en opstaan, en toch zonder enige twijfel de moeite waard om te bewandelen.